Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Eiroradio džeza orķestris – Baltijas mūzikas eksporta iespēja

Šis ir unikāls projekts pasaules mērogā, kas nodrošina gan jaunas mūzikas radīšanas iespēju un pieredzes apmaiņu, gan iespēju eksportēt Latvijas un Baltijas autoru mūziku plašai auditorijai visā pasaulē – tā Eiroradio džeza orķestra uzstāšanos Rīgā raksturo vadošie džeza producenti pasaulē, kuri paralēli koncertam rīko tikšanos Rīgā. Jau ziņots, ka 9. un 10. novembrī divos koncertos Dzintaru koncertzālē un koncertzālē Cēsis uzstāsies Eiroradio džeza orķestris ar īpašu Baltijas valstu simtgadei veltītu programmu.

„Eiroradio džeza koncerti un producentu tikšanās pie mums ir likumsakarīga. Tā ir atzinība Latvijas džeza mūzikas nozarei un tās kūrētājiem Latvijā. Mums ir sagatavota ražīga augsne žanra attīstībai. Jāuzsver, ka šī ir unikāla iespēja eksportēt Latvija un visas Baltijas komponistu darbu ļoti plašai auditorijai visā pasaulē,” uzsver Latvijas Radio džeza producents Māris Briežkalns.

„Eiroradio džeza orķestris ir unikāls starptautisks projekts pieredzes apmaiņas, dzīvas mūzikas radīšanas un ierakstu apmaiņas jomā, kā arī lieliska attīstības iespēja jaunajiem talantiem. Otra līdzvērtīga projekta vienkārši nav! Mēs WFMT Radio tīklā (WFMT Radio Network) Čikāgā (ASV) nevaram iedomāties labāku izdevību mūsu džeza māksliniekiem, lai sadarbotos ar vadošajiem Eiropas komponistiem un džeza nozares līderiem. Nenoliedzami džezs spēj savest kopā cilvēkus no dažādām pasaules malām un veidot starp viņiem radošu dialogu,” stāsta Čikāgas WFMT Radio tīkla producente un projektu vadītāja Hītera Macdugala (Heather MCDougall). „Šī ir pirmā reize, kad Eiroradio džeza orķestrim ir nominēts mākslinieks no ASV – kontrabasiste un dziedātāja Keitija Ernsta (Katie Ernst). Mēs ar nepacietību gaidām iespēju pārraidīt Eiroradio džeza orķestra Rīgas izpildījumu un dalīties ar šo unikālo notikumu Amerikā, izmantojot mūsu plašo un visaptverošo džeza tīkla radio pakalpojumu.”

Jau ziņots, ka Latvija Radio pirmo reizi uzņems Eiroradio džeza orķestri – jaunos pasaules džeza talantus, kuri divos koncertos izpildīs Baltijas valstu simtgadei veltīta skaņdarba Baltic Vibes pirmatskaņojumu. Skaņdarbu radījuši komponisti, kuri šogad svin savas valsts 100. dzimšanas dienu – Kirke Karja no Igaunijas, Kārlis Vanags no Latvijas un Dainius Pulauskas no Lietuvas. 9. novembrī pirmatskaņojums klātienē būs dzirdams Dzintaru koncertzālē, 10. novembrī Vidzemes koncertzālē Cēsis, savukārt Latvijas Radio 3 – Klasika klausītāji to varēs dzirdēt 17. novembrī.

Eiropas Raidorganizācijas apvienība (EBU) projektu aizsāka 1965. gadā, veidojot platformu pieredzes apmaiņai un jaunu muzikālu projektu veidošanai. Šogad Latvijas Radio kā pasākuma rīkotājs nodrošina koncerta pārraidīšanas iespēju EBU dalībvalstīm. Īpašo Baltijas valstu simtgadei veltīto koncertu pārraidīs 56 pasaules valstīs un klausīsies miljoniem radio klausītāju Eiropā, Āzījā un Āfrikā.

Mediju ievērībai:

Aicinām mediju pārstāvjus būt klāt Eiroradio džeza orķestra mēģinājumā 2018. gada 7. novembrī plkst. 15.00 Latvijas Radio Doma laukuma 8, 1. studijā. Mēģinājumā būs klāt visi trīs programmas komponisti Kirke Karja (Igaunija),  Kārlis Vanags (Latvija) un Dainius Pulauskas (Lietuva), kā arī orķestra mākslinieciskais vadītājs Latvijā Māris Briežkalns, kuri labprāt atbildēs uz jūsu jautājumiem.

Lūdzam savu dalību apstiprināt līdz 2018. gada 6. novembra plkst. 15:00, rakstot uz e-pastu indra.zomerovska@latvijasradio.lv vai zvanot 28808589. Lūdzam ņemt vērā, ka ierodoties Latvijas Radio Jums būs jāuzrāda personu apliecinošs dokuments Viesa caurlaides saņemšanai.

 

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv