Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radioteātris iestudējis pāvesta Jāņa Pāvila II sarakstītu lugu

Patiesu Ziemassvētku dāvanu saviem klausītājiem sagādājis Latvijas Radioteātris, iestudējot Svētā pāvesta Jāņa Pāvila II sarakstītu lugu „Mūsu Dieva brālis”. Jauniestudējuma pirmatskaņojums Latvijas Radio 1 ēterā skanēs svētkos – 24., 25. un 26.decembrī plkst.17:05.

Iestudējums trīs daļās veidots pēc Romas pāvesta Jāņa Pāvila agrīnā dzīves periodā (1945 -1950) rakstītas lugas motīviem. Kā zināms, Jānis Pāvils (Karols Juzefs Vojtila; poļu: Karol Józef Wojtył) jaunībā bijis aktieris, dramaturgs un ļoti apdāvināts valodnieks.

"Mūsu Dieva brālis" ir dziļš, visaptverošs stāsts par cilvēku, kurš gribēja pasauli padarīt labāku, nevis cīnoties un lejot asinis, bet caur mīlestību un līdzcietību pret citiem cilvēkiem. Par lugas sižetu kļūst Polijas sacelšanās (1863 -1864) dalībnieka, talantīgā gleznotāja Adama Hmeļovska biogrāfija. Pasaule viņu iepazina kā Svēto Brāli Albertu - mūku, kurš nesavtīgi sevi veltīja, palīdzot slimniekiem un trūkumcietējiem. Šī ir luga par diviem aicinājumiem vienā cilvēkā: kalpot mākslai, sevi piepildot mīlestībā. Iemācīties pieņemt un mīlēt pat tos, kuri vainojami pasaules ļaunumā.

Radioteātra lugā galveno lomu ierunājis Jānis Paukštello: „Tā ir dīvaina lieta un sakritība – pagājušajā vasarā es biju paredzējis aizbraukt uz Vadovici Polijā – vietu, kur Jānis Pāvils II ir dzimis. Diemžēl brauciens šoreiz neizdevās, bet Jānis Pāvils II atnāca pie manis citādi – iespējā piedalīties viņa sarakstītās lugas ierakstā.”

Ierakstos piedalījās daudzi pazīstami Liepājas, Valmieras un Rīgas teātru aktieri, un lomās dzirdēsiet: Jāni Paukštello, Uldi Siliņu, Daini Porgantu, Ģirtu Krūmiņu, Marinu Janaus, Jāni Skani, Pēteri Liepiņu, Egonu Dombrovski, Juri Gornavu, Māri Andersonu, Juri Bartkeviču, Andri Morkānu, Tālivaldi Lasmani un citus. Iestudējuma režisore Irēna Cērmane. Skaņu režisore Kristīne Zolotorenko. Projekta vadītāja Māra Eglīte. Iestudējumu atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds.