Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

LR3 studijas koncertā muzicēs pianistes Linda Leine un Darja Maršiņina

Pirmdien, 6. martā, plkst. 18:00 ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu Latvijas Radio 1. studijā un Latvijas Radio 3 - "Klasika" tiešraidē klausītājus iepriecinās divas talantīgas pianistes – Linda Leine un Darja Maršiņina, kuras muzicēs gan solo, gan apvienosies klavieru duetā.

"Abas jaunās mūziķes jau labu laiku ir mūsu uzmanības lokā, un šobrīd, kad viņu sadarbība izvērtusies ilgnoturīga un līdztekus studijām Rostokas mūzikas augstskolas klavierduetu maģistrantūrā abas mūziķes regulāri koncertē, iespēju nobaudīt viņu spēli radio tiešraidē saviem klausītājiem vēlamies piedāvāt arī mēs – Latvijas Radio 3 - "Klasika"," atklāj koncerta producente Māra Šuba. "Lindas un Darjas repertuāra piedāvājums ir ļoti elastīgs, repertuārs – plašs, un no tā šoreiz esam vienojušies veidot programmu, kurā abas pianistes uzstāsies gan kā solistes, gan duetā, spēlējot četrrocīgi."

Koncerta apmeklējumam klātienē var pieteikties, zvanot pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai pa e-pastu lr3koncerts@latvijasradio.lv (vietu skaits ierobežots). Ierašanās Latvijas Radio (Doma laukumā 8) 6. martā no plkst. 17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Ieeja koncertā – bez maksas.

Darjas Maršiņinas solo priekšnesumā skanēs Sofijas Gubaiduļinas Čakona, Lindas Leines solosniegumā – Roberta Šūmaņa Tēma un variācijas Mibemol mažorā, WoO 24 (Geistervariationen); klavierēm četrrocīgi – Volfganga Amadeja Mocarta Andante ar variācijām Solmažorā, KV 501, Franča Šūberta Rondo Remažorā, D. 608  un Andantino varie, D. 823, Antonīna Dvoržāka divas Leģendas (Op. 59 Nr. 5 un Nr. 6), kā arī Barkarola un Valsis no Sergeja Rahmaņinova sešu skaņdarbu cikla op.11. Tiešraides koncertu vadīs Dagnija Grīnfelde.

Abas pianistes kopīgā muzicēšanā apvienojušās 2013. gadā, mācoties Lidijas Zilberšteinas klavierduetu klasē Hamburgas mūzikas un teātra augstskolā.

"Sākotnēji duetā muzicējām tikai savam priekam," intervijā "Klasikai" atklāj Linda Leine. "Lai gan esam absolūti dažādas pianistes, saskaņa pie vienām klavierēm no pirmā brīža bija neticama! Tad arī sākām nopietnāk muzicēt kopā un piedāvāt savas programmas klausītājiem. Faktiski jau esam divas solo pianistes, un parasti mūsu kopīgajos koncertos spēlējam gan solo, gan abas kopā, klausītājiem piedāvājot darbus, kas rakstīti klavierēm četrrocīgi vai arī divām klavierēm. Īpaši jau Šūberts mums abām ir ļoti tuvs komponists, kura darbos šobrīd pamatīgi iedziļināmies."

Savukārt Darja Maršiņina uzsver: "Mūs vieno ļoti daudz kas – pirmkārt jau esam labas draudzenes. Muzikālās saskaņas ziņā, manuprāt, lielu lomu nospēlēja tas, ka sava ceļa sākumā abas tikām izglītotas krievu pianisma skolas tradīcijās. Es mācījos Maskavā, bet Linda – pie pedagogiem, kuri savulaik mācījušies Maskavā. Šī padziļinātā stila izpratne mums ļoti palīdz strādāt kopā. (..) Solo vai duets – tās ir divas absolūti dažādas izjūtas! Katra par sevi – bezgala interesanta un patīkama. Kad spēlēju solo, zinu, ka par visu jāatbild man pašai. Esmu saimniece. Bet divatā – tā ir sadarbība. Mēs daudz mēģinām, smejamies, runājamies. Linda ir lieliska mūziķe un profesionāle, tāpēc satraukums, spēlējot duetu, mazinās..."

2015. gadā abas mūziķes tika uzaicinātas piedalīties Šlēsvigas-Holšteinas mūzikas festivālā, kopš tā paša gada oktobra ir klavierdueta studentes Rostokas mūzikas un teātra augstskolā pie profesoriem Hansa-Petera un Folkera Stenceļiem. Duets papildinājies arī pie klavierdueta Genova&Dimitrov un Pāvela Gililova. Mākslinieciskies centieni atbalstīti ar Clauzena-Simona Fonda un Vācijas stipendijām. 2015. gada novembrī duets ieguva otro prēmiju starptautiskajā klavierduetu konkursā Romā.

Linda Leine mācījusies Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, studējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā,  no 2010. gada studijas turpinājusi Hamburgas mūzikas un teātra augstskolā Vācijā, iegūstot bakalaura grādu. Pašlaik mācības turpina Lībekas Mūzikas augstskolā prof. Konrāda Elzera klasē. Papildinājusies meistarklasēs pie Elizabetes Ļeonskas, Mihaila Voskresenska, Berndta Geckes, Evas Kupiecas, Akiko Ebi, Rūdolfa Jansena. Kā soliste, kameransambļu dalībniece un koncertmeistare ieguvusi godalgotas vietas, atzinības balvas un stipendijas konkursos Latvijā un Vācijā. Regulāri koncertē Latvijā un daudzviet Eiropā.

Darja Maršiņina pēc mācībām F. Šopēna Mūzikas skolā un Gņesinu Mūzikas ģimnāzijā, 2007. gadā uzsākusi studijas Berlīnē, Hansa Eislera mūzikas augstskolā. Bakalaura un maģistra grādu klavierspēlē ieguvusi Hamburgas mūzikas un teātra augstskolā prof. Annas Viņņickas klasē. Papildinājusies pie Alekseja Ļubimova, Brižitas Anžerē, Berndta Geckes, Konrāda Elsnera, Akiko Ebi, Elizabetes Ļeonskas. Kopš 2014. gada oktobra turpina paaugstināt  meistarību Koncerteksāmena studijās (Konzertexam) pie prof. Bernda Caka Rostokas mūzikas un teātra augstskolā. Jau kopš bērnības guvusi godalgotas vietas un prēmijas daudzos konkursos, saņēmusi dažādu fondu atbalsta stipendijas. Koncertē daudzviet Eiropā – kā soliste, koncertmeistare un kameransambļu dalībniece.