Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Jauns raidlaiks ziņām vieglajā valodā

No septembra Latvijas Radio veidotās ziņas vieglajā valodā Latvijas Radio 1 skan jaunā raidlaikā plkst.18:45, kad tās pieejamas plašākam klausītāju lokam.

Jau vairāk kā gadu Latvijas Radio 1 reizi dienā būtiskākos dienas notikumus stāsta vieglajā valodā, bet pēc izskanēšanas ēterā šīs ziņas teksta formātā atrodamas arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv: http://www.lsm.lv/temas/zinas-vieglaja-valoda/. Vieglās valodas ziņas ir tāds ziņu pasniegšanas veids, lai tas būtu viegli saprotams cilvēkiem ar valodas uztveres grūtībām. Šīs ziņas palīdz dažādām sociālām grupām atvieglot ikdienu, sekojot un iekļaujoties apkārtējās sabiedrības notikumos. Vieglās valodas ziņas ir piemērotas gados veciem cilvēkiem, jauniešiem ar nepietiekamu izglītības līmeni, ārzemniekiem, kuri vēlas apgūt latviešu valodu, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas SUSTENTO valdes priekšsēdētāja Gunta Anča uzsver: „Informācijai, ko satur ziņa, nedrīkst būt ekskluzīva pieeja, kuru uztver vai saprot tikai daļa Latvijas Radio klausītāju. Zināt, saprast un vērtēt visu, kas notiek mūsu valstī ir tiesības ikvienam. Ja vēlamies tolerantu un informētu sabiedrību, ir nepieciešami ziņu raidījumi vieglajā valodā.”

Vieglās valodas ziņas var kalpot kā pirmais orientieris par notikumiem visapkārt laikā, kad arvien biežāk runā ne tikai par valodas, bet arī  par mediju lietotprasmi. Šo ziņu pamatprincipi ir īsi, vienkārši teikumi, bez sarežģītiem terminiem, svešvārdiem un definīcijām. Ideja aizgūta no Skandināvijas, un Latvijā aizsākusies pirms 15 gadiem. Nodrošinot šādas ziņas, Latvijas Radio apliecina savu misiju, piedāvājot atbilstošu saturu visām sabiedrības grupām.

Ziņas vieglajā valodā tiek veidotas ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu.