Otrdiena, 2024. gada 16. aprīlis

Vārda diena: Mintauts, Alfs, Bernadeta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio sagatavojis daudzpusīgu satura piedāvājumu Saeimas vēlēšanām

Priekšvēlēšanu laikā Latvijas Radio kanāli nodrošinās daudzveidīgu, analītisku un multimediālu saturu par partiju piedāvājumiem, kandidātiem uz ministru prezidenta un parlamenta deputātu vietām, solījumiem un to atbilstību Latvijas sociāli ekonomiskajai situācijai, lai sniegtu klausītajiem pilnvērtīgu informāciju izsvērta un atbildīga balsojuma veikšanai 13. Saeimas vēlēšanās.  Plašāko un analītiskāko priekšvēlēšanu saturu nodrošinās Latvijas Radio 1 ar Ziņu dienestu un LSM.lv, kā arī Latvijas Radio 4 – Doma laukums. Pārējie kanāli, atbilstoši formātam, uzrunās savas mērķauditorijas, piemēram, caur kultūrpolitikas diskursu (Latvijas Radio 3), jauniešu aktivitātēm (Latvijas Radio 5 – pieci.lv), kā arī īpaši vēlēšanām veidotu radiošovu (Latvijas Radio 2).

„Ir svarīgi, lai katrs no mums iesaistās Latvijas valsts veidošanā un apzinās, ka tā ir privilēģija ievēlēt savas valsts parlamentu, kā arī izdara savu izvēli, iedziļinoties un kritiski izvērtējot partiju piedāvājumu reizi četros gados. Tas ne vienmēr ir viegli un prasa laiku, tomēr ir jāapzinās, ka vēlēšanas ir atbildīgs process un pret to tā arī jāattiecas. Šajā dienā izdarītās izvēles Latviju  ietekmēs turpmākos četrus gadus un pat vēl ilgāk. Latvijas Radio kanāli savu programmu pirmsvēlēšanu periodā veido tā, lai palīdzētu saviem klausītajiem izprast katras partijas vērtības un Latvijas nākotnes redzējumu,” stāsta Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne.

Analītiskas diskusijas un izsmeļošas intervijas

LR1 programmas „Labrīt” klausītājiem būs dzirdamas politisko partiju vizītkartes, kā arī  intervijas ar politisko partiju līderiem un pārstāvjiem, kuras pieteikušas savu staru Saeimas vēlēšanās. Uz intervijām tiek aicināti politisko partiju līderi vai pārstāvji sarakstu iesniegšanas secībā. Visas intervijas pieejamas: https://www.lsm.lv/velesanas2018/

LR1 raidījumā „Īstenības izteiksme”, no 3. –26. septembrim, Ziņu dienests sadarbībā ar LSM.lv  piedāvās klausītajiem padziļinātu partiju redzējumu vairāk kā desmit jomās, kas tieši ietekmēs Latvijas sabiedrības dzīves kvalitāti.  Tiks apskatīti tādi jautājumi kā sociālās labklājības palielināšana, ēnu ekonomikas apkarošana, darbaspēka trūkums un darbaspēka migrācija, izglītības valoda skolās, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja stiprināšana un citi.

LR1 raidījumā „Krustpunktā” no 3. septembra līdz 4. oktobrim tiešraidē notiks intervijas ar politisko partiju pārstāvjiem. Raidījuma ietvaros tiks nodrošināta iespēja arī klausītajiem uzdot sev interesējošos jautājumus deputātu kandidātiem. Tāpat notiks arī astoņas priekšvēlēšanu diskusijas, uz kuram tiks aicinātas visas 16 vēlēšanās startējošās partijas un divas premjera amata kandidātu diskusijas. Uz premjera amata kandidātu diskusijām Latvijas Radio ēterā tiks aicināti partiju premjera amata kandidāti, neatkarīgi no tā, vai tie startē vai nestartē Saeimas vēlēšanās, un kas pēc pētījumu centra SKDS datiem augustā ir pārvarējušas 2% barjeru.

22. un 29. septembrī LR3 kanālā notiks priekšvēlēšanu diskusijas, kuru centrā būs aktuālie kultūras jautājumi. Kultūras dzīves organizētāji un patērētāji, jomu speciālisti un aicinātie deputātu kandidāti diskutēs par nozares problēmām un partiju piedāvātajiem risinājumiem.

No 3. - 28. septembrim LR4 raidījumā „Aleksandra studija” notiks četras tematiskās diskusijas „Četri lielākie izaicinājumi nākamajiem četriem gadiem”. Savukārt, no 1. – 4. oktobrim radījuma tiešraidē būs dzirdamas premjera amata kandidātu diskusijas. Uz tematiskajām diskusijām tiks aicināti visu vēlēšanās pieteikto partiju pārstāvji, savukārt, uz premjera amata kandidātu diskusijām tiks aicināti to partiju pārstāvji, kuras pēc pētījumu centra SKDS augusta pētījuma datiem ir pārsniegušas 2% barjeru.

No 10. septembra līdz 4. oktobrim LR4 raidījumā „Doma laukums” būs dzirdama sižetu sērija „Rudens aicinājums". Tajā klausītāji tiks iepazīstināti ar politisko partiju prioritātēm un darbības virzieniem nākamajos četros gados. Informatīvie sižeti tiks veidoti par viesiem Saeimas vēlēšanām iesniegtajiem partiju un politisko apvienību sarakstiem. Sižeti skanēs secībā saskaņā ar CVK izlozētajiem partiju numuriem. Aktuālajām vēlēšanu ziņām krievu valodā jau tagad var sekot līdzi sabiedrisko mediju ziņu portālā– rus.lsm.lv.

Raidījumā „Latgolys stuņde”  jau no 10. augusta līdz 7. septembrim noris aktīvas priekšvēlēšanu diskusijas, kuru centrā ir partiju redzējums par Latgales reģiona attīstību un pierobežas aktuālie jautājumi.

Partiju šķirotava

Latvijas Radio Ziņu dienests sadarbībā ar sabiedrisko mediju portālu LSM.lv ir radījuši unikālu rīku - „Partiju šķirotava”. No 5. septembra, aizpildot testu, ikviens vēlētājs varēs izvērtēt konkrētas dzīves situācijas un salīdzināt savas un politisko partiju vērtības un redzējumu. Testa rezultāts sniegs informāciju par to, ar kuru no partijām, kas startē Saeimas vēlēšanas, vēlētājam ir vairāk kopīgu vērtību. Rīka veidošanai piesaistīts  profesors Ivars Austers un pētniece Iveta Kažoka. Rīks būs pieejams latviešu un krievu valodā LSM.lv platformā.

Vēlēšanu studija ar Lauru Dreimani

 No 26. septembra līdz 5. oktobrim Latvijas Radio 1 ēterā, ik rītu skanēs Latvijas Radio Ziņu dienesta gatavota sadaļa „Vēlēšanu studija ar Lauru Dreimani”.  Tās ietvaros notiks sarunas ar vēlētājiem, tiks apskatīti un izvērtēti aktuālie skaitļi un fakti, kas klausītajiem varētu palīdzēt izdarīt izvēli vēlēšanu dienā. Gaidāms arī sociālo tīklu apskats un pazīstamā žurnālista Māra Zandera replika un skatījums uz priekšvēlēšanu telpas aktualitātēm.

Ijabs un Bendiks palīdzēs Latvijas Radio 2  klausītājiem neuzkāpt uz grābekļa

No 24. septembra līdz 4. oktobrim LR2 ēterā skanēs priekšvēlēšanu raidījums „Vēlēšanu grābeklis 2018”. Plaši pazīstamie politisko norišu komentētāji Ivars Ijabs un Mārcis Bendiks analizēs Saeimas vēlēšanās startējošo politisko partiju piedāvājamu, īpaši vēršot uzmanību uz partiju pārstāvju izteiktajiem publiskajiem solījumiem.  Raidījuma laikā politikas eksperti mēģinās rast atbildes arī uz klausītāju uzdotajiem jautājumiem, palīdzot kritiski izvērtēt politiķu vēstījumus.

Bezmaksas aģitācijas raidlaiki

Saskaņā ar Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu, Latvijas Radio partijām nodrošinās tiesības izmantot priekšvēlēšanu aģitācijai bezmaksas raidlaiku. Izlozes kārtībā katrai partijai, kura startē Saeimas vēlēšanās, Latvijas Radio 1 kanālā tiks nodrošinātas 2x5 minūtes savas programmas vai vēstījuma izklāstam. Bezmaksas aģitācijas paziņojumi skanēs no 12. septembra līdz 3. oktobrim (saraksts pieejams ŠEIT):

 

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv