Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Tehnoloģisko problēmu dēļ 8 stundas Latvijas Radio paralizēta darbība internetā un lokālajā tīklā

Katastrofāli novecojušās infrastruktūras dēļ sestdien, 26. oktobrī, Latvijas Radio uz vairāk nekā 8 stundām nebija pieejams internets un lokālais datu pārraides tīkls, nespējot nodrošināt operatīvu satura veidošanu un programmu translāciju internetā. Klausītājiem nebija pieejams programmu saturs Radio mājaslapās, sabiedrisko mediju portālā lsm.lv un replay.lv. Tāpat ziņu un programmu veidotājiem nebija piekļuves ziņu lentām, e-pastiem un lokālo tīklu resursiem. Latvijas Radio atvainojas klausītājiem par sagādātajām neērtībām, vienlaikus uzsverot – sabiedriskā medija infrastruktūra ir tik kritiskā stāvoklī, ka bez nopietnām investīcijām tehnoloģiskā parka tūlītējā atjaunošanā nav iespējams garantēt, ka šādas situācijas neatkārtosies un necietīs arī lineārais ēters.

“Trauksmes zvanus par katastrofālo infrastruktūras stāvokli mēs esam skandinājuši jau gandrīz gadu. Sestdienas krīzes situācija apliecina - tas nav tikai iedomāts risks, tā ir realitāte. Ja netiks rasts finansējums tehnoloģiskā parka atjaunošanai, mēs varam piedzīvot klusumu ēterā. Apzinoties situācijas nopietnību, Latvijas Radio jau rosinājis kapitāldaļu turētājam daļu no teorētiski nākamā gada valsts budžetā paredzētā miljona Latvijas Radio un lsm.lv darbinieku algu celšanai novirzīt ētera nodrošinājuma optimizācijai – ētera studiju tehnikas nomaiņai un remontam 251 800 EUR apmērā. Arī šis ir tikai ielāps – reālais nepieciešamo investīciju apmērs tehnoloģijām ir vismaz viens miljons eiro gadā. Un likmes ir augstas, jo ilgstošais naudas bads atstāj ietekmi uz informatīvās telpas drošību,” norāda Latvijas Radio valdes locekle finanšu vadības jautājumos Mārīte Tukiša.

Kā zināms, 2020. gada valsts budžeta izstrādes procesā pēc Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa priekšlikuma koalīcijas partijas vienojās vienu miljonu eiro nākamajā gadā piešķirt sabiedrisko mediju atalgojuma celšanai. Finansējumu plānots rast, pakāpeniski ieviešot politisko partiju finansēšanu no valsts budžeta.

Diskusijās ar politiķiem, tostarp Saeimas atbildīgajām komisijām, Latvijas Radio ir paudis gatavību uzlabot savu darbību, īstenojot efektivitātes un strukturālo reformu pasākumu plānu 2020. – 2022. gadam. Reformu ietvaros Latvijas Radio plāno pabeigt matricas struktūras ieviešanu, stiprinot analītiskās žurnālistikas kapacitāti; konsolidēt administratīvās un atbalsta funkcijas; optimizēt ētera nodrošināšanas un montāžas funkcijas, kā arī pabeigt uz rezultātu vērstas darba samaksas sistēmas ieviešanu.

Reformu plāns no Latvijas Radio puses, tostarp detalizēti finanšu aprēķini, ir iesniegti kapitāldaļu turētājam – Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei.

 

Informāciju sagatavoja:

Ieva Aile

Komunikācijas un multimediju daļas vadītāja

Tālr.: 29104676 | E-pasts: ieva.aile@latvijasradio.lv