Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Klajā nākusi labdarības maratona Dod Pieci! himna

No otrdienas, 3. decembra, dodpieci.lv mājaslapā sākas dziesmu pieteikšana šī gada labdarības maratonam Dod Pieci!. Par minimālo ziedojumu 5 eiro ziedotāji  maratona laikā pieci.lv ēterā varēs dzirdēt savu mīļāko mākslinieku kompozīcijas, tostarp Raimonda Tiguļa īpaši šim labdarības maratonam radīto un Rīgas Doma zēnu kora izpildīto himnu „Klusi čukst Dievs” diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā. Dziesmas vārdu autore ir dramaturģe un dzejniece Rasa Bugavičute-Pēce. Himnas video klipu radījusi Latvijas Televīzija režisores Zanes Gargažinas vadībā.

Visi labdarības maratona saziedotie līdzekļi caur Ziedot.lv tiks novirzīti neārstējami slimu cilvēku aprūpei, rūpējoties par to, lai ikviens mūža nogalē saņemtu pienācīgu aprūpi un varētu šo pasauli pamest cieņpilni. Minimālais ziedojums 5 eiro nodrošinās vienu šķidras pārtikas ēdienreizi cilvēkiem, kuri paši vairs paēst nevar. Tāpat ziedojumi palīdzēs citiem paliatīvās aprūpes pacientu atbalsta pasākumiem – fizioterapeita palīdzībai, uzturspeciālista konsultācijām, transporta pakalpojumiem u.c.

„Īpašā Dod Pieci! himna ir kā neatņemama maratona identitātes sastāvdaļa, kas piešķir katram gadam unikālu skanējumu un noskaņu. Šogad himnas radīšanu uzņēmās komponists Raimonds Tiguls, un to izpilda Rīgas Doma zēnu koris – tas jau izklausās vareni! Tāpat skan arī himna – tā liek piebremzēt darba dunu, paņemt pauzi, meditatīvā noskaņā apdomāties un just diezgan plašu emociju gammu, līdzīgi, kā tas redzams dziesmas video klipā. Domāt par būtisko vienmēr ir vērtīgi mums katram individuāli un sabiedrībai kopumā – tikai tā mēs augam,” par himnu saka Dod Pieci! dīdžejs Toms Grēviņš.

"Gaisma, kas dziesmā un projektā, un katrā, kurš iesaistīsies tā atbalstīšanā, manuprāt, ir vienojošais un galvenais, ko mums derētu biežāk atcerēties, kam derētu biežāk izspraukties cauri visam, kas nomāc. Gaisma ir arī tas, uz kurieni mēs beigu beigās aizejam, lai cik arī smagi varbūt reizēm būtu," par Dod Pieci! himnu un maratona tēmu saka dziesmas vārdu autore Rasa Bugavičute-Pēce.

Dziesmas video tapis  Latvijas Televīzijā, režisores Zanes Gargažinas vadībā. Operators Mārtiņš Šalmis. Tas pieejams: https://youtu.be/AaKloe4YshY

Labdarības maratona unikālā himna katru gadu ir bijusi ļoti iecienīta ziedotāju vidū. Tā allaž ir viena no TOP dziesmām. 2018. gadā par Māras Upmanes-Holšteines, Goran Goras un grupa My Radiant You radīto kompozīciju „Apskāvieni cik” tika saņemti 50 ziedojumi, ierindojot to ziedotāko dziesmu topa pirmajā vietā. 2016. gada himnas „Nepārlaužams” radīšana pulcēja vairāk nekā 20 Latvijas populārākos mūziķus. 2017. gadā savu dziesmu „Durvis vaļā” labdarības maratonam dāvināja mūziķis Gatis Irbe un MESA.  

Ziedotās dziesmas labdarības maratona stikla studijas dīdžeji Toms Grēviņš, Magnuss Eriņš un Marta Grigale atskaņos Latvijas Radio 5 – pieci.lv ēterā no 17. līdz 23. decembrim. Ja dziesmu būs vairāk nekā var atskaņot maratona 152,5 stundās, ziedotāju dziesmas turpinās skanēt arī turpmāk pieci.lv ēterā.

Maratonā pieprasītākās dziesmas

Pagājušajā gadā, līdzīgi kā citus gadus, visvairāk ziedotāji balsojuši par latviešu izpildītāju dziesmām, un par ziedojumiem izvēlēto dziesmu TOP10 bija tikai viena ārzemju mākslinieka dziesma – Lady Gaga un Bredlija Kūpera (Bradley Cooper) kompozīcija “Shallow” (2.vieta). Ziedotākā bija maratona himna “Apskāvieni cik”, kuru izpilda Māra Upmane-Holšteine, Goran Gora un grupa My Radiant You. Trešajā vietā  bija Intars Busulis ar kompozīciju “Miglas rīts”. Secīgi topā ierindojās MESA “Vērtības”, Prāta Vētras “Mana Dziesma”, Brāļu Ziemeļu “Uzsniga sniedziņš balts”, Latvijā populāru dziedātāju kopkora dziesma “Kaut kur ziemeļos – Divas dvēseles”, Tev Tuvumā izpildītā “Gaismiņ teci man pa priekšu”, Knīpas un Knauķi “Piparkūkas danco” un Prāta Vētras “Šokolādes saldējums”.

Par labdarības maratonu “Dod Pieci!”

Ik gadu labdarības maratons aktualizē kādu sabiedrībā nozīmīgu tēmu un atbalsta tās sabiedrības grupas, kurām tas ir patiesi nepieciešams. Ziedojumi līdz šim ir novirzīti vientuļiem senioriem, bērniem ar īpašam vajadzībām, vēža slimnieku sociālajai rehabilitācijai, atbalsta programmai ģimenēm, kuras vēlas audzināt bērnus no bērnu namiem, kā arī jauno vecāku mācību programmas izveidei un veselīgas piesaistes veidošanai. Labdarības maratona virsmērķis ir cilvēciskāka vide – katrs “Dod Pieci!” stāsts ir par to, kur mums kā sabiedrībai ar sevi vēl jāstrādā.

Labdarības maratonu “Dod Pieci!” jau sesto gadu rīko Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju, sabiedrisko mediju portālu lsm.lv un labdarības organizāciju Ziedot.lv.

Liels paldies maratona partneriem un atbalstītajiem, bez kuru līdzdalības maratona norise nebūtu iespējama: informācijas tehnoloģiju uzņēmumam “Tieto Latvia” un Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņam par finansiālu atbalstu. Paldies reklāmas aģentūras “DDB Lavija” komandai un digitālā satura mārketinga aģentūrai “New Black”. Informatīvi labdarības maratona norisi atbalsta lielformāta un digitālās vides reklāmas mediji „Visual Media” un „Clear Channel”, kā arī viena no vadošajām izdevniecībām Latvijā „Žurnāls Santa”. Paldies arī par atbalstu SIA “Lat Eko Food”, nodrošinot stikla studijas dīdžejiem un tehniskajam personālam dabīgos un veselīgos smūtijus “Rūdolfs”, kā arī „Spināti un sviests” par maratona tehnisko darbinieku ēdināšanu, lielformāta reklāmas ražotnei „Magnum NT” par studijas vizuālā noformējuma druku un būvniecības uzņēmumam SIA “Hose” par atbalstu stikla studijas labiekārtošanā.

 

Papildu informācija:

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas un multimediju daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv