Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Vārda diena: Vēsma, Fanija

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 3 jauni raidījumi – “Klasikas Kurmis” un “Džeza impresijas”

No 2. novembra, ceļā uz Latvijas Radio 3 - Klasika 25. jubileju, skanēs raidījumu cikls „Klasikas Kurmis” par Latvijas vienīgā klasiskās mūzikas un kultūras kanāla sakrāto kultūras bagātību un cilvēkiem, kas pie tā strādājuši.  Savukārt no 5. novembra ik ceturtdienu skanēs jauns džeza procesiem un personībām veltīts raidījums “Džeza impresijas” žurnālistes Anetes Ašmanes vadībā.

“Klasikas Kurmja” izrakumi

Gatavojoties Latvijas Radio 3 – Klasika 25. gadadienai 2021. gada 1. janvārī, raidījums cels gaismā kanāla “dārgumus”: raidījumus, unikālus ierakstus, cilvēkus un ārpus ētera palikušos stāstus, kas ceturtdaļgadsimtu un pat vēl senāk krāti un veidoti Latvijas kultūrainas atspoguļošanai.

„Dažādos Latvijas Radio 3 pastāvēšanas laikos esam meklējuši veidus, kā uzrunāt, pastāstīt, izglītot un sajūsmināt mūsu klausītāju. Aizvien meklētas jaunas formas, neparastāki formāti un krāšņi muzikālie noformējumi. Jubilejas reizē vēlējamies sakārtot “Klasikas” vēstures lappuses, kopā ar „Klasikas Kurmi” izstaigājot arhīva ejas, virszemē izgaismojot vērtīgāko, interesantāko un nozīmīgāko, ko 25 gadu laikā esam paveikuši. Nav izslēgts, ka “Klasikas” redaktoru ikdienas jautrie atgadījumi un kuriozi, kas fiksēti pierakstu kladēs un skaņas failos, arī varētu pavīdēt Kurmja izrakumos,” saka Latvijas Radio 3 - Klasika galvenā redaktore Inga Saksone.

Raidījums skanēs katru darba dienu desmitos no rīta uzreiz pēc ziņām.

Vēl vairāk džeza

Līdztekus jau esošiem džeza mūzikai veltītajiem raidījumiem “Neakadēmiski” un “Eiropas džeza stunda”, no 5. novembra reizi nedēļā sāks skanēt “Džeza impresijas”, iepazīstinot klausītājus ar džeza mūzikas aktualitātēm, žanra problemātiku, jaunajiem mūziķiem un komponistiem, kā arī ar ārvalstīs studējošiem un dzīvojošiem Latvijas mūziķiem. Raidījuma tēmu lokā būs koncerti un festivāla aktualitātes, kā arī džeza mūzikas izglītības jautājumi un sarunas ar mūziķiem.

”Pirmajā raidījumā mēģināsim noskaidrot, kas īsti ir džezs. Tas sākumā šķiet pavisam vienkāršs jautājums, tomēr atbilde nerodas nemaz tik viegli. Meklēsim to kopā ar “Klasikas” kolēģiem, džeza mūzikas pedagogiem, studentiem, mūziķiem un ārvalstu viesiem,” stāsta raidījuma veidotāja Anete Ašmane.

„Latvijā džeza mūzika nav nekas jauns – pētnieks Indriķis Veitners atklājis, ka pirmās liecības par džeza skanēšanu Latvijā atrodamas jau teju pirms simts gadiem. Tā tas visu iepriekšējo gadsimtu, dažbrīd pat aizliegts, tepat līdzās dzīvojis – restorānos, ballītēs, dažādos Latvijas nostūros, arī Latvijas Radio bigbendā, lai kā to kurā laikā dēvētu. Pavisam jaunā kvalitātē džezs uzplaucis šajā gadsimtā – to var apgūt gan vidējās, gan augstākās izglītības līmenī, daudzi Latvijas mūziķi studējuši ārzemēs un atgriezušies, lai bagātinātu mūsu mūzikas dzīvi, tiek rīkoti festivāli, konkursi, ir izveidojušies vairāki profesionāli džeza ansambļi un orķestri. Latvijā aizvien vairāk notiek tiešām augstas kvalitātes džeza koncerti, piedaloties arī ārvalstu viesmāksliniekiem, līdz ar to loģiski likās, ka plašajā „Klasikas” raidījumu un tēmu lokā vairāk uzmanības jāpievērš arī šim mūzikas žanram,” saka Anete Ašmane.

Raidījums skanēs ceturtdienu rītos plkst. 9.05 ar atkārtojumu svētdienās pēc plkst. 20.00.

Latvijas Radio 3 – Klasika ir vienīgā raidstacija Latvijā, kas pārraida klasisko, mūsdienu, pasaules un džeza mūziku. Kantar TNS 2020. gada pavasara-vasaras dati liecina, ka klausītāju loks aug, nedēļā sasniedzot 83 tūkstošus klausītāju.

Papildu informācijai:
Kaspars Zalāns

Latvijas Radio

Komunikācijas un multimediju daļas

sabiedrisko attiecību speciālists

Tālr.: 20037868

E-pasts: kaspars.zalans@latvijasradio.lv