Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Uzsākot ziedojumu apmaiņu par dziesmu, pirmatskaņo „Dod pieci!” himnu

Atbalstot līdzcilvēkus, kuri ikdienā sadzīvo ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem, no 2. decembra labdarības maratona “Dod pieci!” tīmekļa vietnē www.dodpieci.lv ikviens var apmainīt ziedojumu par savas mīļākās dziesmas atskaņošanu Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ēterā labdarības maratona norises laikā. Līdz ar ziedošanas startu pirmatskaņota šī gada „Dod pieci!” oficiālā himna – repa apvienības „Kreisais Krasts” un mūziķes Būū (Ilze Fārte) radītā kompozīcija „Pāri visam”.


„Dod pieci!” himnā reps ar tautasdziesmas motīvu 

Atbalstot „Dod pieci!” tēmu par vides pieejamības uzlabošanu cilvēkiem ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem, repa apvienība „Kreisais Krasts” sadarbībā ar mūziķi Būū (Ilze Fārte) radījuši šī gada labdarības maratona oficiālo himnu „Pāri visam”. „Mēs esam no sirds pateicīgi būt par šī gada „Dod pieci!” himnas autoriem. Dziesmas piedziedājuma ideja ir aizgūta no latviešu tautasdziesmas “Bēdu manu lielu bēdu.” Gluži kā tautasdziesmas vieno mūs visus, tāpat arī mēs šajā vēstījumā gribējām atgādināt to, ka esam viens vesels, un ir pienācis laiks mums visiem to saprast un apvienoties. Viss sākas ar mīlestību vienam pret otru. Savukārt, veidojot dziesmas video, mēģinājām iejusties un pavadīt dienu kopā ar cilvēkiem, kuriem ik dienu nākas saskarties ar dažādiem izaicinājumiem. Mūsu mērķis bija parādīt, ka, neskatoties uz dažādiem šķēršļiem, viņi spēj iedvesmot,” stāsta „Kreisā Krasta” pārstāvis Ingus Šusts. Latvijas Radio 5 – Pieci.lv mūzikas redaktors Mārtiņš Makreckis (DJ Makree) ir gandarīts, ka šogad labdarības maratona „Dod pieci!” himnā ienācis hiphops. „Repa žanra popularitāte Latvijā pēdējos gados ir strauji augusi, tādēļ arī nolēmām, ka šī gada „Dod pieci!” himnai jābūt iedvesmojošai repa dziesmai. Paldies apvienībai „Kreisais Krasts” un visiem mūziķiem, kas piedalījās šī gada himnas tapšanā,” tā Mārtiņš Makreckis. 

Dziesmas „Pāri visam” tapšanā iesaistījušies tādi „Kreisā Krasta” dalībnieki kā Ritvars (Ritvars Vītols), Cepums (Mārtiņš Mednis), R2rs (Artūrs Strēlnieks), Punkts uz I (Ingus Šusts), Jānis Krūmiņš, EikshO (Ojārs Eniņš), Pionieris(Juris Šteinfelds), Deniss (Deniss Stepanovs), Ivans Baigais (Artūrs Ivanovs), JeeKaa (Jānis Kumpiņš), E.V.(Kārlis Šēnhofs), savukārt par muzikālo daļu rūpējies Silins Beats (Sandis Siliņš), Beatowski (Konstantīns Mineiķis), Henrijs Mucenieks (Līvi) un Guntars Mucenieks (Līvi). 

Atsaucoties uz šī gada labdarības maratona „Dod pieci!” tēmu, dziesmas „Pāri visam” video redzami cilvēki ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem, piemēram, vairākkārtēja Paralimpisko medaļu ieguvēja un Eiropas čempione vieglatlētikā, Diāna Dadzīte, basketbolisti Ansis Bērziņš, Elvis Urga, Andrejs Kirillovs, Aigars Miklāvs, Rīgas Ēbelmuižas pamatskolas skolēni, kā arī Artūrs Strads un Baiba Baikovska. 
Dziesma “Pāri visam” un tās videoklips pieejams šeit: https://youtu.be/5wsgME7TZMQ

Ziedo ar dziesmu jau šodien!

No 2. decembra, atbilstoši maratona idejai – labs tiek atdarīts ar labu –, ikviens var ziedot līdzekļus apmaiņā pret mīļākās dziesmas atskaņošanu Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ēterā. “Dod pieci!” labdarības maratona laikā no 17. līdz 23.decembrim radio skanēs tikai par ziedojumiem izvēlētās dziesmas. Ziedojumus, sākot no 5 eiro, var veikt mājaslapā www.dodpieci.lv.

Tāpat no 2. decembra skaidras un bezskaidras naudas ziedojumi tiks pieņemti arī  „Circle K” degvielas uzpildes stacijās visā Latvijā. Jau otro reizi labdarības maratona vēsturē tiek nodrošināta ziedošanas iespēja klātienē arī ārpus galvaspilsētas. “Mēs, Circle K, gribam būt ar tiem, kas ceļā, tāpēc patiesi vēlamies sniegt iespēju uzlabot vidi cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. Pagājušajā gadā kopā ar mūsu darbiniekiem un klientiem izdevās piesaistīt vienu no lielākajiem ziedojumiem “Dod pieci!” vēsturē, un arī šogad aktīvi atbalstīsim projektu. No šodienas ikviens Circle K klients degvielas uzpildes stacijās var ērti nodot savu ziedojumu pie kases, izvēloties summu un norēķinoties gan skaidrā naudā, gan ar maksājumu karti,” stāsta Sigitas Raila, Circle K Latvia izpilddirektors.

No 17. līdz 23. decembrim skaidras un bezskaidras naudas ziedojumus būs iespējams veikt arī labdarības maratona stikla studijā Vecrīgā, Doma laukumā. Ziedojot klātienē, maratona organizatori lūdz ievērot drošības ierobežojumus un 2 metru distanci.

Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka ziedo gan dažādu paaudžu cilvēki, gan mazi un lieli uzņēmumi, kas augstu vērtē sociālo atbildību. Arī labdarības maratona „Dod pieci!” norises partneris Luminor banka aicina citus uzņēmumus un organizācijas iesaistīties. 

„Šis laiks nav viegls – esošā situācija turpina sagādāt grūtības un nereti iesprosto mūs mājās uz ilgāku laiku un norobežo no sabiedrības. Tomēr vēl smagāk klājas tiem līdzcilvēkiem, kuriem lielāko daļu mūža ir šādi ierobežojoši apstākļi un ir liegta iespēja dzīvot no apkārtējiem neatkarīgu, pastāvīgu dzīvi. Diemžēl mūsu sabiedrībā cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem nav tikusi pievērsta pietiekama uzmanība, tādēļ arī mēs, Luminor, pievienojamies šī gada “Dod pieci!” labdarības maratonam, lai kopīgiem spēkiem sniegtu palīdzīgu roku. Šogad pandēmija mums atkal liedz aktīvi svinēt Ziemassvētkus, tāpēc klientu un partneru dāvanām paredzētos līdzekļus vēlamies novirzīt labdarības maratona atbalstam. Aicinām ikvienu, tostarp uzņēmumus, nepalikt vienaldzīgiem un piedalīties šī labdarības projekta atbalstīšanā, lai līdzcilvēku dzīvi padarītu pilnvērtīgāku," saka Kerli Gabrilovica, Luminor vadītāja Latvijā.

Zināmi pirmie, kas 10 tūkstošu eiro ziedojumu apmainīs pret Grēviņa 42 km skrējienu

Vēl viens veids, kā lielie ziedotāji šogad var iesaistīties labdarības maratona norisē, ir 10 tūkstošu eiro ziedojuma apmaiņa pret „Dod pieci!” aizsācēja Latvijā DJ Toma Grēviņa noskrietu 42 km distances maratonu. Toms Grēviņš, kurš līdz šim visus labdarības maratonus pavadījis stikla studijā, šogad piedalīsies ar pavisam cita veida maratonu, kļūstot par skrienošo DJ, kurš nes “Dod pieci!” vēsti arī ārpus galvaspilsētas. Jau zināms, ka viens Grēviņa maratons tiks noskriets Liepājā, pateicoties Izraēlas vēstniecības ziedojumam 10 tūkstošu eiro apmērā. Tāpat 42 km tiks noskrieti arī Cēsīs, un par to paldies jāsaka uzņēmuma Printful ziedojumam. Savukārt „Dod pieci!” noslēguma dienā, 23. decembrī,  Toms 42 kilometrus skries Rīgā, pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumam Rimi vārdā. 

Šogad sabiedriskie mediji iestājas par #VidiVisiem 

Jau ziņots, ka sabiedrisko mediju labdarības maratons “Dod pieci!” jau astoto gadu notiks īsi pirms Ziemassvētkiem, no 17. līdz 23. decembrim, sešarpus diennaktis jeb 154 stundas raidot no īpašas stikla studijas pilsētvidē, Doma laukumā. 
Maratona laikā saziedotie līdzekļi caur projekta partneriem – labdarības organizāciju Ziedot.lv un invalīdu un viņu draugu apvienību „Apeirons” tiks novirzīti līdzcilvēku atbalstam – pandusu un pacēlāju ierīkošanai, cilvēku dzīvesvietas labiekārtošanai, tehnisko palīglīdzekļu iegādei un citām vajadzībām, kas saistītas ar vides pieejamības uzlabošanu ārpus publiskās infrastruktūras. 
Labklājības ministrijas publicētie dati liecina, ka Latvijā ar invaliditāti sadzīvo katrs desmitais jeb vairāk nekā 203 tūkstoši cilvēku, tostarp vismaz 36 tūkstošiem ir ierobežotas pārvietošanās spējas, gandrīz 3 tūkstošiem ir dzirdes traucējumi un vairāk nekā 10 tūkstošiem – redzes traucējumi. Speciālisti norāda – patiesais skaits ir vēl lielāks. Piemēram, Latvijas vājdzirdīgo atbalsta asociācija Sadzirdi.lv uzsver, ka dzirdes traucējumi ir vismaz desmitkārt lielākam cilvēku skaitam. 
Kā katru gadu – visi ziedojumi 100% apmērā tiek novirzīti labdarības mērķim caur ilggadējo ziedojumu partneri Ziedot.lv. Šogad palīdzības pieteikumu apkopošanā un atbalsta piešķiršanā cilvēkiem ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem iesaistīsies invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons” – nevalstiskā organizācija, kas jau gandrīz 25 gadus diendienā iestājas par vides pieejamības jautājumiem. 

 Par labdarības maratonu “Dod pieci!”

Ik gadu labdarības maratons aktualizē kādu sabiedrībā nozīmīgu tēmu un atbalsta tās sabiedrības grupas, kurām tas ir patiesi nepieciešams. Ziedojumi līdz šim ir novirzīti vientuļiem senioriem, bērniem ar īpašam vajadzībām, vēža slimnieku sociālajai rehabilitācijai, atbalsta programmai ģimenēm, kuras vēlas audzināt bērnus no bērnu namiem, jauno vecāku mācību programmas izveidei un veselīgas piesaistes veidošanai,  neārstējami slimu cilvēku aprūpei un speciālās pārtikas iegādei, kā arī vardarbības mazināšanai ģimenēs.

Labdarības maratona virsmērķis ir cilvēciskāka vide – katrs “Dod pieci!” stāsts ir par to, kur mums kā sabiedrībai ar sevi vēl jāstrādā. 

Labdarības maratons “Dod pieci!” ir daļa no starptautiska projekta “Serious Request”, kurā dažādās Eiropas valstīs radiodīdžeji nedēļu raida no īpašas stikla studijas, pievēršot uzmanību konkrētai labdarības maratona izraudzītai grupai vai sabiedriski nozīmīgai tēmai. Ikviens tiek aicināts ziedot līdzekļus apmaiņā pret mīļāko dziesmu radio ēterā. Latvijā šo tradīciju iedzīvināja Latvijas Radio 5 – Pieci.lv radošā komanda. Pieci.lv ir Latvijas Radio jauniešu satura multimediāla platforma, viens no ietekmīgākajiem zīmoliem jauniešu auditorijas vidū. 

„Dod pieci!” organizē Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un sabiedrisko mediju portālu LSM.lv. Projekta partneri ir labdarības organizācija Ziedot.lv un invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons”. Labdarības maratona norises partneri ir Luminor banka un “Circle K”, komunikācijas kampaņu veido reklāmas aģentūra NORD DDB Riga.


Papildu informācija:

Liene Pālēna
Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Radio

Tālr.: +371 26104145
Doma laukums 8, Rīga, LV-1505
www.latvijasradio.lv