Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Labdarības maratonā “Dod pieci!” jau saziedoti 276 295 eiro

 

Rit sabiedrisko mediju labdarības maratona “Dod pieci!” ceturtā diennakts, un līdz 19. decembra vakara plkst. 18.00 jau saziedoti 276 295 eiro Ukrainas bēgļu ģimeņu bērnu atbalstam. Līdz šim brīdim “Dod pieci!” partneris maratona norisē Ziedot.lv saņēmis 257 palīdzības pieteikumus. Tie ir visdažādākie – izglītībai, veselības pakalpojumiem un sociālajam atbalstam.

 

“Šobrīd visvairāk nepieciešama sociālā palīdzība. Saņemam lūgumus pēc elementārām lietām – malkas, silta apģērba, pārtikas, bērnu ragaviņām, grāmatām ukraiņu valodā, ko bērni var lasīt. Iesniegumi ir formāli, bet sazināmies ar katru ģimeni personīgi, un šo sarunu laikā nereti atklājas vēl daudz citu problēmu un vajadzību,” norāda Ziedot.lv sociālās palīdzības programmas vadītāja Baiba Drone. “Klausoties šos stāstus, vairākas reizes dienā raudu, tai skaitā no saviļņojuma par Latvijas cilvēku novēlējumiem. Bērni nāk un novēl, lai karš Ukrainā beigtos un pasaulē būtu miers!”

Katru dienu “Dod pieci!” stikla studiju Vecrīgā apmeklē dažādi viesi, tai skaitā ukraiņu ģimenes, kas dalās savā pieredzē: kā ir bēgt no kara, doties bēgļu gaitās un uzsākt dzīvi citā valstī. Tāpat ik dienu tiek uzklausīti arī paši ziedotāji un tie, kas jau līdz šim snieguši palīdzīgu roku ukraiņiem. 

Sazvanoties ar stikla studiju, ziedotājs Edgars dalījās emocionālās pārdomās: “Jau kopš februāra ik dienu pārdzīvojam un sekojam līdzi notikumiem Ukrainā. Pirms pāris dienām dzirdēju, ka stikla studijā ukraiņu mamma ar savu dēlu stāstīja, kā gājis kopš februāra sākuma, kāds bijis ceļš līdz Latvijai. Balsī bija dzirdams viss, kam viņu ģimene gājusi cauri. Tobrīd braucu pie stūres, un man sāka birt asaras. Atbraucot mājās, teicu sievai, ka mums ir jāziedo!”

“Dod pieci!” stikla studijā katru dienu viesojas arī sabiedrībā zināmi cilvēki un eksperti, daloties pieredzē par Ukrainas bēgļu vajadzībām un nepieciešamo palīdzību.

Bērnu un pusaudžu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs norādīja, ka ikvienam bērnam svarīga ir drošība. “Jāsaprot, ka trauksme un bailes ir normāla lieta, īpaši šādā situācijā. Nevaram gaidīt, ka bērni, izrauti no mājām un savas zemes, nejutīs trauksmi pat, ja viņiem tiek palīdzēts. Mums ir jāpalīdz pārdzīvot trauksmi un bailes. Varbūt kādam būs nepieciešami pat vairāki gadi, lai ar to tiktu galā.”

Pēdējās diennakts laikā “Dod pieci!” uzstājušies daudzi sabiedrībā iemīļoti mūziķi – Linda Leen, Zane Dombrovska un Gundars Silakaktiņš, Katrīna Gupalo un Varakuta, Chris Noah, bērnu vokālā studija “Rasa”, “Rīgas Modes” un citi.

 

Skrienošais DJ Grēviņš ceturto 42 km maratonu noskrien Rīgā

 

Stikla studijas dīdžeji regulāri sazinās arī ar skrienošo dīdžeju Tomu Grēviņu, kurš labdarības maratona “Dod pieci!” ceturtajā dienā noskrējis jau savu ceturto maratonu. Šodien viņš atgriezās no Latgales un 42 km distanci veica Rīgā, pateicoties uzņēmuma “Printful” 10 000 eiro ziedojumam. Par katru “Printful” darbinieka šodienas laikā noskrietu kilometru, uzņēmums savam ziedojumam pievienos vēl 5 eiro.

“Printful” darbiniece no Ukrainas Marija Savenko ieradās Latvijā pirms trīs gadiem. “Esmu pateicīga latviešiem un maniem kolēģiem, kas palīdzēja arī maniem tuviniekiem nonākt Latvijā. Jūtu, ka šeit cilvēki Krievijas karu Ukrainā uztver personīgi, un palīdzība ir ļoti jūtama. Trīs miljoni bērnu šajā karā ir cietuši – 1,8 miljoni no viņiem šogad Ziemassvētkus mājās nesagaidīs, jo atrodas ārpus Ukrainas, bet 1,2 miljoni bērnu aizvien ir Ukrainā, bet ne savās mājās.”

Tomam Grēviņam priekšā vēl trīs maratoni – otrdien Talsos, trešdien Jelgavā, bet “Dod pieci!” labdarības maratona noslēguma dienā atkal Rīgā.

Ultra riteņbraucējs Arvis Sprude ir ceļā uz pasaules rekordu par garāko nobraukto distanci uz velo trenažiera. Labdarības maratona laikā viņa mērķis ir nobraukt vismaz 3200 km. Līdz šīs dienas plkst. 18.00 Arvis jau pieveicis 1600 km. Arvja centienus pārspēt pasaules rekordu atbalsta apdrošināšanas uzņēmums If Apdrošināšana, kas par katriem Arvja nobrauktiem 100 kilometriem ziedos 500 eiro labdarības maratona “Dod pieci!” šī gada mērķim – ukraiņu bēgļu bērnu atbalstam.

 

Kā ziedot “Dod pieci!”:

 

  • Ziedojumus, sākot no 5 eiro, apmaiņā pret savu mīļāko dziesmu var veikt mājaslapā dodpieci.lv.
  • No 16. līdz 22. decembrim skaidras un bezskaidras naudas ziedojumus iespējams veikt arī labdarības maratona stikla studijā Vecrīgā, Doma laukumā.
  • Ziedojumi tiek pieņemti arī „Circle K” degvielas uzpildes stacijās visā Latvijā. Šogad „Circle K” apsolījis dubultot tos ziedojumus, kas saņemti viņu degvielas uzpildes stacijās. Tāpat no 16. līdz 21. decembrim “Circle K” ziedos vienu centu no katra privātpersonām pārdotā degvielas litra.
  • “Dod pieci!” ietvaros notiek labdarības izsoles, kurās tiek piedāvātas unikālas lietas, kas pieder Latvijā un pasaulē zināmiem cilvēkiem, kā arī dažādi piedzīvojumi un notikumi, ko nekur citur nevar iegādāties. Vairāk par izsolēm šeit: https://izsole.dodpieci.lv/

 

Sabiedriskie mediji solidarizējas ar ukraiņu tautu

 

No 16. līdz 22. decembrim Vecrīgā, Doma laukumā, izbūvētajā stikla studijā uz 158 stundām tika ieslēgti Latvijas Radio 5 – Pieci.lv DJ – ētera personības – Linda Samsonova un Marta Grigale, kā arī lai viesdīdžejs – mūziķis Edgars Vilcāns, lai sešarpus diennakšu garumā tiešraidē atskaņotu tikai par ziedojumiem izvēlētās dziesmas. “Dod pieci!” maratona tiešraidei var sekot līdzi sabiedriskajos medijos – Latvijas Radio, Latvijas Televīzijā un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, kā arī projekta mājaslapā dodpieci.lv un “Dod pieci!” sociālo tīklu kontos.

 

Solidarizējoties ar ukraiņu tautu, kas Krievijas karadarbības dēļ bija spiesta doties bēgļu gaitās, “Dod pieci!” šogad aicina sabiedrību atbalstīt Latvijā nonākušos ukraiņu bērnus. Latvijā šobrīd atrodas aptuveni 35 tūkstoši ukraiņu bēgļu. Pēc Iekšlietu ministrijas aplēsēm aptuveni 31% no visiem ukraiņu bēgļiem Latvijā ir bērni.

 

Maratona laikā saziedotie līdzekļi caur projekta partneri – labdarības organizāciju Ziedot.lv nonāks Ārkārtas palīdzības fondā, lai sniegtu tiešu palīdzību ukraiņu bēgļu bērnu pamatvajadzību nodrošināšanai Latvijā – skolas piederumu un datoru iegādei, veselības uzlabošanai un psiholoģiskajam atbalstam, ziemas apaviem, apģērbam un citām akūtām lietām. Kā ik gadu, arī šogad labdarības maratonā saziedotie līdzekļi 100% apmērā tiks veltīti ziedojuma mērķim.

 

“Dod pieci!” organizē Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un sabiedrisko mediju portālu LSM.lv. Projekta partneris ir labdarības organizācija Ziedot.lv. Labdarības maratona norises partneri ir “Luminor banka” un “Circle K”, komunikācijas kampaņu veido reklāmas aģentūra “Havas Creative”. “Dod pieci!” palīdz vairāki desmiti uzņēmumu: “Visual Media”, “Dscreens”, digitālā satura mārketinga aģentūra “New Black”, “Sign Box”, “Mārupes logi”, veikalu tīkls “AlanDeko”, mēbeļu ražotājs ISKU, lielformāta drukas ražotājs “Magnum NT”, mūzikas preču veikals “Tava skaņa”, gaismu un skatuvju kompānija NA, eglupiegade.lv, perkamkopa.lv, tekstila nomas serviss “Lindsrtom Latvija”, “Toi Toi”, “Wooling”, “Centrālā Laboratorija”, apsardzes uzņēmums “Mega sargs”, inkasācijas uzņēmums “Brinks”, kafejnīca “Spināti un sviests”, “Gemoss”, “Wolt Latvija”, “Skrivanek Baltic”, viesnīca “Gutenbergs”, “Viesnīca Jelgava”, “Kolonna Hotel Rēzekne”, “Norde Auto”, “AirBaltic”.

 

Papildu informācija:

Liene Pālēna

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Radio

Tālr.: +371 26104145

Doma laukums 8, Rīga, LV-1505

www.latvijasradio.lv