Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Gatavojoties Dziesmu un Deju svētkiem, Latvijas Radio piedāvā īpašu saturu

 

Gatavojoties Dziesmu un Deju svētkiem, Latvijas Radio sarūpējis īpašu saturu. Ieskandinot XXVII Vispārējos latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkus, Latvijas Radio 3 – Klasika sācis skanēt jauns raidījums „Sidraba birzs”, kas, 12 nedēļu garumā vēstot par svētku nozīmi, aktualitātēm un amatiermākslas kustības procesiem, radīs līdzdalības sajūtu ar svētku dalībniekiem. „Sidraba birzs” līdz pat 25. jūnijam skanēs ēterā katru svētdienu plkst. 9.30.

Katrā raidījumā skanēs centrālā intervija par kādu no lielajiem svētku notikumiem visos amatiermākslas žanros, reportāžas no mēģinājumu vietām un skatēm, dalībnieku Dziesmu svētku stāsti, aktuālā nedēļas informācija jeb kalendārs, padomi dalībniekiem un skatītājiem. Cikla pirmajā raidījumā tā veidotāja Inta Pīrāga tikās ar Mežaparka estrādes arhitektu Austri Mailīti, jo tieši viņa ideja par Sidraba birzi dziesmu kalnā kalpo kā metafora vērtībām, kuras vajadzētu paturēt prātā, gatavojoties svētkiem. Savukārt svētdien, 16. aprīlī, viens no raidījuma tematiem būs koru lielkoncerts „Tīrums. Dziesmas ceļš”.

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki šogad paies 150. jubilejas zīmē. Visi Latvijas Radio kanāli sekos līdzi gan svētku gatavošanās norisei, gan pašiem svētkiem.

 

„Mēs būsim kopā ar Dziesmu un Deju svētku dalībniekiem ik solī, un klausītāji to varēs sajust un sadzirdēt visos Latvijas Radio kanālos. Vislielākais prieks, ka vienā no dzīvīgākajām svētku artērijām – Esplanādē – būs sabiedrisko mediju Dziesmu un Deju svētku studija, no kuras visas dienas garumā raidīs Latvijas Radio un vakarā arī Latvijas Televīzija. Studija Esplanādē ne tikai ļaus mūsu klausītājiem pilnīgāk sajust svētku atmosfēru, bet arī būs vēl viena saturīga burziņu vieta dalībniekiem un apmeklētājiem,” tā Latvijas Radio galvenā redaktore Anita Brauna.

Latvijas Radio 1 no 26. līdz 30. jūnijam plkst. 12.30 skanēs raidījumu cikls „Sanākam. Sadziedam. Sadancojam” par gatavošanos Dziesmu un Deju svētkiem reģionos, savukārt 10 sižetu ciklā „No paaudzes paaudzē” raidījumā „Kultūras rondo” maijā un jūnijā tiks stāstīts par svētku tradīcijām caur paaudzēm. Līdz pat jūnijam Dziesmu un Deju svētku rubrika būs dzirdama arī Latvijas Radio 1 raidījumā „Labrīt”.

Latvijas Radio 2 vairākas nedēļas pirms Dziesmu un Deju svētkiem skanēs sižetu sērija „Katram savi Dziesmu svētki”, kurā ar saviem stāstiem dalīsies vairāki desmiti klausītāji. Latvijas Radio 3 jūnijā klausītājiem piedāvās sižetu ciklu „Svētku lāde”, darot zināmus interesantus faktus par Dziesmu un Deju svētku vēsturi. Savukārt Latvijas Radio 4 – Doma laukums informatīvajā raidījumā „Doma laukums” svētku nedēļā skanēs „Svētku dienasgrāmata”. Tāpat LR1, LR2 un LR3 būs dzirdamas arī svētku tiešraides un ieraksti no aktuālajiem svētku notikumiem.

Sabiedriskie mediji Dziesmu un Deju svētku laikā būs dzirdami arī ārpus lineārā ētera – no 3. līdz 9. jūlijam Esplanādē darbosies sabiedrisko mediju studija. No tās īpaši sagatavotu programmu raidīs visi Latvijas Radio kanāli. Plašāka informācija par sabiedrisko mediju skatuves programmu sekos.

Par Latvijas Radio

 

Latvijas Radio ir lielākais programmu producents Latvijā. Radio veido piecas programmas: Latvijas Radio 1 (trešais klausītākais kanāls Latvijā), Latvijas Radio 2 (visklausītākā radio stacija Latvijā), Latvijas Radio 3 – Klasika (vienīgais klasiskās mūzikas kanāls Latvijā), Latvijas Radio 4 – Doma laukums (kanāls mazākumtautību valodās), jauniešu multimediālā platforma Latvijas Radio 5 – Pieci.lv. Tāpat Latvijas Radio retranslē Latvijas Radio 6 – NABA. Latvijas Radio saturs pēc pieprasījuma pieejams arī podkāstu straumēšanas vietnēs un Latvijas Radio mobilajā lietotnē. Latvijas Radio kanāli joprojām ir tirgus līderis un nedēļā sasniedz vairāk nekā 730 tūkstošus klausītāju jeb aptuveni 48% iedzīvotāju vecumā no 16 - 74 gadiem, liecina jaunākie Kantar auditorijas pētījuma dati par 2022. gada rudens un 2023. gada ziemas periodu.

 

 

Papildu informācijai:

Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv